Hoppa till innehåll

Skip bo regler

Skip bo regler

Skip-Bo är ett kortspel som passar för både barn och vuxna. Spelet består av en kortlek och är därför mycket enkel att ta med sig på semestern när man vill roa sig en stund. Även om yngre personer vanligtvis föredrar spelet mer än äldre personer, betyder det inte att vuxna inte kan finna det underhållande. Det är dock rekommenderat att man bekantar sig med reglerna i förväg. Många kortspel har alternativa regler som är anpassade efter spelarnas ålder och preferenser. Dessa regler kan därmed skilja sig från de riktiga reglerna.

Regler i Skipbo – hur man spelar

För att spela Skip-Bo behöver ni en kortlek med 162 kort. Målet är att först bli av med alla korten i grundhögen. För att göra det behöver du bygga högar i numerisk ordning från 1 till 12. Du kan också använda skip-bo-kort, vilket kan användas som ersättning för andra kort. Vi kommer nu att gå in på skip bo regler i lite mer detalj.

Dela ut kort och inled spelet

Innan spelet börjar ska alla spelare få en hög av kort som kallas för grundhögen. Denna hög läggs framför spelaren med nummersidan nedåt.  De korten som inte har blivit utdelade läggs i en hög i mitten. Detta är den så kallade draghögen.

För att börja spelet ska alla spelarna vända det översta kortet i högen så att numret är synligt. Den som har dragit det högsta kortet får börja. Första gången det är din tur tar du fem kort på handen. När det är en spelares tur tar personen upp kort från draghögen. Tanken är att man alltid ska ha totalt 5 kort på handen.

Bli av med kort och bygghögar

För att bli av med dina egna kort behöver du bygga högar i numerisk ordning från 1 till 12. Du kan också använda skip-bo-kort, vilket är ett kort som ersätter vilket annat kort som helst. Om du har en etta kan du lägga ut den direkt på bordet. Därefter kan du lägga ut kort i numerisk ordning från 2 till 12. Om du inte har några kort som passar i högarna kan du lägga ut kort i slänghögarna.

Avsluta sin tur och slänghögar

När du har lagt ut alla kort som passar i högarna avslutar du din tur genom att lägga ett kort i slänghögen. Nästa spelare får sedan ta upp kort från draghögen och fortsätter spelet.

Vad är målet med Skip-bo?

Målet med Skip-Bo är att bli av med alla kort i sin grundhög. Spelaren som lyckats tömma sin hög först är segraren. Det gäller även om det fortfarande finns kort kvar i slänghögarna.

Tips innan spelet börjar

  • Läs igenom reglerna noga innan ni börjar spela och se till så att alla spelarna vet vad som gäller.
  • Använd jokrarna smart och strategiskt.
  • Försök att bli av med korten i din hand så snabbt som möjligt.
  • Var uppmärksam på vad de andra spelarna gör och vilka kort de har på handen.

Spela som par

Spelet går också att spelas i par. Isåfall sitter ni mitt emot varandra så att ni inte kan se varandras kort. Det gäller, även i detta fallet, att  bli av med alla kort i grundhögen så snabbt som möjligt.

Spela med poäng

Istället för att spela tills någon blivit av med alla sina kort kan ni spela med poäng. Varje kort som en spelare lyckas bli av med ger en poäng. Om en spelare lyckats bli av med alla sina kort får personen 25 poäng. Den som uppnår flest poäng vid slutet av spelet utses till vinnare.

Ett tips för att göra spelet roligare är att spela med insatser. Till exempel kan ni bestämma att förloraren måste bjuda på fika eller städa köket.

Vanliga frågor om skip bo

Skip-Bo är ett roligt kortspel som passar för både barn och vuxna. Det finns många frågor som kan uppstå när man spelar Skip-Bo, och här nedanför besvaras några av de vanligaste frågorna.

Hur många spelare behövs i skip-bo?

Skip-Bo kan spelas av 2-6 personer. Det är dock viktigt att ni har tillräckligt med kort för att alla ska kunna spela. Kortleken består av 162 kort, så om ni är fler än sex personer kan ni behöva använda flera kortlekar.

Vad innebär ett skip-bo kort?

Ett skip-bo-kort är ett specialkort som kan användas som ersättning för vilket annat kort som helst. Detta gör det lättare att bygga högar i numerisk ordning från 1 till 12. Spelare får även lägga ett Skip-bo-kort om de inte har en tia.

Hur många kort finns i skip-bo?

Det finns totalt 162 kort i en Skip-Bo-kortlek. Av dessa är det 144 sifferkort med nummer mellan 1 och 12. De resterande 18 korten är så kallade skip-bo-kort som kan användas som ersättning för vilket annat kort som helst.