Hoppa till innehåll

Triss

Triss

Triss eller trisslotten är en skraplott från Svenska Spel. Den lanserade för första gången 1986 och kan idag även spelas på nätet. Normalpriset för en triss eller trisslott är 30 kronor. Högsta vinsten på en trisslott är 30 miljoner kronor. Men under vissa kampanjer ökar vinstsumman.

För att få önskat lottoresultat, det vill säga vinna på en trisslott, måste man skrapa fram tre lika belopp. Sammanlagt har en trisslott nio belopp som spelaren skrapar fram. Tre av dessa nio måste vara samma för att man ska kunna vinna det beloppet. Önskat lottoresultat är så klart att de tre beloppen är så höga som möjligt.

Notera att det går att köpa triss eller trisslotten i dagligvaruhandeln och i spelbutiker med tillstånd att sälja lotter.

Lottoresultat på trisslotten

Lotten går ut på att skrapa fram nio belopp. Men ibland är det tolv belopp, då har man fått tag på en trisslott med extraskrap. Det har också tillkommit en skrapruta på trisslotten som gör det möjligt att multiplicera vinstbeloppet med 1, 2, 5 eller 10. På kampanjlotter kan skraprutan även ge ytterligare vinstchanser.

På två miljoner, 2 000 000, lotter utgår tjugonio miljoner fyrahundratusen, 29 400 000, i vinst. Enligt vinstplanen är det i genomsnitt vinst på ungefär var femte lott. För att få högsta vinsten direkt på skrapet måste man skrapa fram beloppet en miljon kronor tre gånger. En miljon är således den högsta vinsten man kan få direkt när man skrapar. Sedan kan man vinna mer pengar i steg två.

Svenska Spel har dock vid några specialutgåvor skapat lotter där högsta vinsten direkt på skrapat varit 10 miljoner kronor.

Trisslotten – bonusar och månadsvinster

Triss eller trisslotten ger möjlighet till fler goda lottoresultat genom den så kallade månadsklövern. Det betyder att om lottinnehavaren skrapar fram tre klöversymboler så vinner man förutom beloppet i klöversymbolen också en månadsutbetalning. Spelaren kan således antingen få 10 000 kronor i månaden eller 100 000 kronor i månaden under 10 till 25 år.

Månadsbeloppet avgörs vid en offentlig dragning, vanligen i TV. Vinnare kan även välja att istället erhålla ett engångsbelopp på 500 000 kronor. Men då går man miste om chansen till den högsta vinsten som totalt motsvarar 30 miljoner kronor. Det genomsnittliga vinstbeloppet vid månadsklöver är 2,765 miljoner kronor.

Ett lottoresultat på, det vill säga om man skrapar fram, tre TV-symboler kring beloppet så vinner man förutom beloppet även 100 000 kronor och 5 miljoner kronor i en direktsänd TV-dragning i TV4:s Nyhetsmorgon. Det genomsnittliga vinstbeloppet vid TV-triss är 250 000 kronor.

Notera att det även förekommer Trissvarianter och särskilda kampanjlotter. Då får man som spelare chansen till högre vinster eller fler skrapfält och därmed fler sätt att vinna.

Sammanfattningsvis:

  1. Skrapar spelaren fram tre klöversymboler får hon eller han delta i en offentlig TV-dragning där hon eller han kan vinna 10 000 kronor månaden upp till 100 000 kronor i månaden
  2. Skapar spelaren fram tre TV-symboler får hon eller han delta i en TV-sänd dragning där hon eller han kan vinna mellan 100 000 kronor och 5 000 000 kronor.

I fältet extrachansen kan spelare skrapa fram:

  • 1, 2, 5, eller 10 gånger vinsten, eller
  • ett belopp som används med skrapfältet övriga belopp för att få tre lika belopp.

Vinstplanen i Triss

Skraplotten Triss har en vinstplan för 2 000 000, det vill säga två miljoner, lotter med extra pengar i potten. På svenskapsel.se går det att se hela vinstplanen. Om antalet ändras så ändras vinstplanen – proportionellt.

Notera att Svenska Spel kallar procenten i vinståterbetalning för vinstandel. Vinstandel i Triss skraplotten ligger på 51,2 procent. Det betyder att totalt antal vinstlotter på två miljoner lotter är 472 336 stycken. Den totala vinstsumman som delas ut till spelarna per 60 miljoner (satsade på Triss) är 30 699 990 kronor.

Vad är dubbeltriss?

DubbelTriss är en lott, också av Svenska Spel, som påminner om den klassiska originalversionen. Den har dock en del unika drag. Det finns fler olika möjligheter att vinna på en dubbeltriss.

På en Dubbeltriss kan du vinna mellan 60 kronor och 1 000 000 kronor (en miljon kronor) genom att få tre lika belopp. Det finns fyra möjliga vinstkombinationer på en dubbeltriss. Så här ser de ut:

1. Tre lika belopp i det vänstra skrapfältet ger vinst.

2. Tre lika belopp i det högre skrapfältet ger vinst.

3. Tre lika belopp över båda skrapfälten tillsammans ger vinst. Två i det ena och ett i det andra.

4. Tre lika belopp över båda skrapfälten där ett av beloppen finns i Extrachansen.

Det går också att skrapa fram TV-symboler på en DubbelTriss. En DubbelTriss med lottoresultat som ger tre TV-symboler ger spelaren rätt att delta i en offentlig TV-dragning där du kan vinna mellan 100 000 kronor och 5 000 000 kronor (fem miljoner kronor).

Det går också att skrapa fram klöversymboler på en DubbelTriss. Skrapar du fram tre klöversymboler får du delta i en offentlig TV-dragning där du kan vinna från 10 000 kronor i månaden i tio år upp till 100 000 kronor i månaden i 25 år.

Notera att vinstplan på Dubbeltriss skiljer sig något från planen på originaltrissen. Vinstandel här är 49 procent. Spelaren får således tillbaka i snitt 49 kronor på varje 100 kronor som spelaren köpare lotter för).

MiniTriss – vad är det?

Minitriss är en trisslott som bara kostar 10 kronor. På minitriss finns endast sex (6) belopp och spelaren kan vinna mellan 10 kronor och 100 000 kronor.

Beskattning av trissvinst

Om man har vunnit på en trisslott så har man vunnit på ett lotteri som anordnats inom EU och EES-området. Därför ska vinsten inte beskattas. Om Trisslotten inte hade varit svenskt fenomen och därmed inte hört till EU hade den beskattats som inkomst av kapital. Förmögenhetsskatten är avskaffad i Sverige sedan år 2007.