Hoppa till innehåll

Spela svenska Lotto online

Spela svenska Lotto online

Lotto är ett populärt lotteri i Sverige. Det spelas genom att välja sju nummer från 1–35. Lottodragningen äger rum varje onsdag och lördag och jackpotten börjar på 1 miljon kronor.

Snabbfakta om svenska Lotto

 • Du kan spela på Lotto online via Svenska Spel och finns också att köpa hos din lokala lotteriförsäljare.
 • Du väljer sju nummer från 1–35 på ett spelkort.
 • Dragningar äger rum varje onsdag och lördag.
 • Jackpotten börjar på 1 miljon kronor.
 • Matcha alla sju nummer för att vinna jackpotten!
 • Det finns också andra, tredje och fjärde vinstnivåer med mindre kontantpriser.
 • För ditt lotto resultat går du in på ditt konto på Svenska Spel eller ser dragningen hos din återförsäljare.

Snabbfakta om hur du spelar på Lotto

Att spela Lotto kan du göra på onsdagar eller lördagar. Du spelar enkelt och det är kul.

 1. Skaffa ett spelkort från din lokala lottobutik eller på nätet via Svenska Spel.
 2. Välj sju nummer från 1–35 på spelkupongen.
 3. Dragningar äger rum varje onsdag kl. 18:25 och lördag kl. 19:55.
 4. Jackpotten börjar på 1 miljon kronor och ökar tills någon vinner
 5. Rätta lotten via Svenska Spel, din återförsäljare eller en annan spelsajt på nätet som erbjuder rättning av lott.

Du kan spela på nätet eller hos återförsäljare på svenska Lotto

Om du vill spela på Lotto på nätet kan du göra det via Svenska Spel. Du kan också hitta spelet hos din lokala lottobutik. På Svenska Spels spelsajt har du en bra översikt över dina lotter och kan också rätta lotterna på spelsajten, vilket är väldigt smidigt.

Välj 7 nummer

För att spela Lotto väljer du 7 nummer mellan 1–35. Vilka nummer du ska välja finns det inget

definitivt svar på eftersom det är en fråga om personliga preferenser. Vissa människor väljer sina turnummer, medan andra väljer nummer som har betydelse för dem. Det finns också de som använder sig av tips från vänner eller familj, eller litar på sin egen magkänsla. I slutändan är det upp till dig vilka nummer du väljer.

Lotto 1 och Lotto 2

Det finns två olika typer av dragningar på Lotto: Lotto 1 och Lotto 2. Med Lotto 1 spelar du om jackpotten, medan du med Lotto 2 har chans att vinna andra fina priser. Båda dragningar dras samma tid så du behöver bara kolla dragningen på en gång.

Joker på Lotto

Joker är ett separat spel som du kan spela i kombination med Lotto. Du väljer 7 separata nummer till för att spela på Joker och det kostar 10 kronor extra att lägga till Joker. Med Joker har du chansen att vinna fantastiska priser och du kan också använda det för att förbättra dina chanser att vinna i Lotto 1-dragningen. Jokern hjälper dig också att vinna de högsta priserna som drömvinsten. Men du har också chans att vinna enbart på Joker numren. Om du får alla Joker nummer rätt vinner du 10 000 000 kronor och du har lägre priser ända ner till enbart 2 rätt på Jokern.

Jackpotten på Lotto

Om du får alla 7 nummer rätt i Lotto 1-dragningen vinner du jackpotten. Jackpotten börjar på 1 miljoner kronor och ökar tills någon vinner. Det finns ingen gräns för hur hög jackpotten kan bli. När någon vinner jackpotten återställs den till 1 miljon för nästa dragning.

Drömvinsten på Lotto

Lotto erbjuder också Drömvinsten, som är en möjlighet att vinna de riktigt stora vinsterna. För att vinna drömvinsten måste du ha alla 7 rätt på din lott samt ha minst 2 rätt på din Joker, antingen framifrån eller bakifrån. Priserna på Drömvinsten startar alltid på 75 miljoner kronor och prissumman ökar varje vecka som ingen vinner. Det är i genomsnitt 1-2 personer som vinner drömvinsten per år. Dock har det gått flera år ibland till att någon vunnit Drömvinsten men ibland har vinsten delats ut flera gånger på ett år. Den största drömvinsten som har vunnits har legat på 237 697 528 miljoner och vanns 2013.

Andra priser på Lotto

Om du inte får alla 7 rätt i Lotto 1-dragningen finns det fortfarande andra chanser att vinna. Om du får 6 rätt vinner du ett andrapris och om du får 5 rätt vinner du ett tredjepris. Storleken på priserna beror på hur många som har vunnit och hur mycket pengar som har spenderats på biljetter för den aktuella dragningen.

Dragningen på Lotto

Lottodragningen äger rum varje onsdag kl. 18:25 och lördag kl. 19.55. Men tänk på att spelstopp är innan själva dragningen. Om du vill vara med på onsdagens dragning ska du ha betalat din lott innan kl. 17:15. Om du ska vara med på lördagens dragning ska du ha betalat din lott innan kl. 18:15. Numren dras genom att slumpmässigt välja 7 bollar från en trumma med 35 bollar. Bollarna är numrerade från 1-35 och numret på bollen motsvarar numret på biljetten. Ju fler nummer du har som matchar de dragna numren, desto högre blir din vinst.

Hur man vinner på Lotto

Att spela på lotto är ett slumpspel och det finns inget säkert sätt att garantera en vinst. Det finns dock några saker du kan göra för att öka dina chanser att vinna.

 • För det första bör du se till att du alltid spelar med en joker när du spelar på Svenska Lotto. Jokern hjälper dig att vinna stora vinster och den förbättrar också dina chanser att vinna på Lotto.
 • För det andra bör du alltid spela på samma nummer varje vecka, vilka nummer du väljer är det däremot du själv som gör. Men du kan också välja en slumpgenerator för att välja nummer.
 • Slutligen bör du alltid köpa dina lotter från en auktoriserad återförsäljare.

Vilka nummer ska jag välja?

Det finns inget säkert sätt att garantera en vinst, men vissa säger att du bör välja nummer som har dragits nyligen. Andra säger att du bör undvika nummer som har dragits nyligen eftersom det är mer sannolikt att de dras igen. I slutändan är det upp till dig vilka nummer du väljer.

När är den bästa tiden att spela på lotto?

Det finns ingen bästa tidpunkt att spela på lotto eftersom dragningarna är slumpmässiga. Vissa säger dock att du bör spela när jackpotten är hög eftersom du då har större chans att vinna.

Vad händer när jag vinner?

Om du har vunnit ett av Lottopriserna är det viktigt att du hämtar ut ditt pris inom förfallodatumet. Efter det förfaller vinsten och går till goda ändamål. Om du spelar online via Svenska Spel kommer din vinst automatiskt att sättas in på ditt konto och du kommer att meddelas via sms eller e-post att du har vunnit. Om du spelar hos en lotteriförmedlare kan du antingen hämta ut din vinst i samma butik där du köpte lotten eller få den insatt på ditt bankkonto.

Spendera inte hela prissumman direkt

Även om det finns mycket vi vill köpa när vi vinner mycket pengar det är viktigt att inte spendera alla pengar på en gång. Du bör alltid komma ihåg att spara en del av pengarna för framtiden. Ett sätt att göra detta är att sätta in pengarna på ett sparkonto så att du kan få ränta på dem.

Du bör också fundera på hur du vill spendera pengarna. Du kanske till exempel vill köpa en ny bil eller ett nytt hus. Alternativt kanske du vill investera pengarna i något som kommer att ge dig inkomster i framtiden, till exempel en hyresfastighet. Vad du än gör, se till att du tar dig tid och tänker noga på hur du vill spendera dina vinster.

Kontrollera ditt lottoresultat

Du kan kontrollera dina resultat online på Svenska Spel eller hos din lokala lottobutik. Om du har spelat på nätet får du ett mejl med dina resultat. Du kan också anmäla dig till en aviseringstjänst så att du aldrig missar en dragning. Anmälnings tjänsten skickar dig ett e-postmeddelande eller ett sms när resultatet är klart.

Priset för att spela på Lotto

Om du spelar på både Lotto 1 och Lotto 2 är pris per rad 6 kronor. För enbart Lotto 1 kostar varje rad 3 kronor. Om du vill lägga till Joker kostar det 10 kronor per spelomgång.

Prenumerera

Spelarna har möjlighet att prenumerera på den svenska Lotto, vilket innebär att deras nummer automatiskt tas med i varje dragning. Detta är ett bekvämt sätt att spela, särskilt om du glömmer att köpa en lott för en viss dragning.

Oddsen för att vinna på Lotto

Oddsen för att vinna jackpotten i Lotto 1-dragningen är 1 på 6 724 520. Oddsen för att vinna någon vinst i Lotto 1 är 1 på 9. Oddsen för att vinna jackpotten i Lotto 2-dragningen är 1 på 4 409 600. Oddsen för att vinna någon vinst i Lotto 2 är 1 på 23.

Nu är det bara att börja spela på Lotto

Vi hoppas att vi gett dig den information du behöver om Lotto och önskar dig all lycka till i ditt spelande på Lotto! Kom ihåg att ha kul och att alltid komma ihåg att betala din lott innan stopptiden så att du inte missar en dragning! Lycka till!