Hoppa till innehåll

Spela dam kortspel online

Spela dam kortspel online

Dam är ett väldigt enkelt och roligt spel som kan spelas av allt mellan två och åtta spelare. Spelet kan antingen spelas online eller med en vanlig kortlek. I korthet går spelet dam ut på att ha så lite poäng som möjligt när spelet är slut. Namnet kommer från att damerna är värda noll poäng och därmed är eftertraktade. Läs vidare om du vill spela dam kortspel online.

Spelets gång i kortspelet

Om du ska börja ett nytt parti dam kortspel ska du först lägga sju kort med baksidan uppåt framför varje spelare. Ni kan högst vara åtta spelare och minst två spelare. Korten som blir kvar läggs i en plockhög i mitten på bordet. Den spelare som börjar får sedan ta ett kort från högen på bordet och välja om kortet ska behållas eller inte. Alla slängda kort läggs bredvid plockhögen. Om kortet slängs kan nästa spelaren välja att ta upp det slängda kortet eller ta ett nytt från plockhögen.

Om spelaren vill behålla kortet från plockhögen byter kortet plats med kortet längst till vänster i spelarens rad. Kortet som ligger ytterst tas upp i handen. Spelaren kan sedan välja att byta ut ytterligare kort tills personen känner sig nöjd.

Så fortsätter spelet tills alla spelare har gått igenom sin rad. När du väl har vänt upp ett kort i din rad måste du antingen spara eller slänga det. Du får alltså inte plocka upp ett kort, titta på det och sedan ångra dig.

När plockhögen är slut är också spelet slut och alla spelare måste vända upp sin rad så den blir synlig för övriga spelare. Sedan är det dags att räkna ihop poängen. Vi kommer gå igenom, lite längre ner i texten, hur poängen räknas.

Spelet är uppdelat i två olika faser

Man kan säga att spelet dam är uppdelat i två olika faser. Den första fasen pågår tills korthögen på bordet är slut. Det är viktigt att spelarna alltid har sex kort på handen. Den andra fasen handlar om att sticka så många kort som möjligt.

Den spelare som förlorar sitter i princip alltid med spader dam på hand eftersom det inte finns några andra kort som slår detta kortet. På så sätt har spelet lite likheter med spelet Hjärter, där spader dam är kortet som sticker ut. Innan spelet börjar bör alla spelarna komma överens om reglerna gällande spader dam. Antingen kan den försvinna redan i den första fasen eller inte.

Dam kortspelets ursprung

Dam är ett spel som tros komma från vårt grannland Finland. Det går under flera olika namn, inklusive Musta maija och Svarta maja. Namnet representerar spader dam, vilket är spelets viktigaste kort. Dam är också känt som Svarte Petter i vissa regioner.

Idag finns det två olika versioner av kortspelet dam. Det ena har vi redan förklarat ovan. I den andra versionen ska du undvika att ha kvar spader dam när spelet är slut. Därför är det viktigt att du kommer överens med dina motståndare om vilka regler som gäller.

Dam kortspel poängsystem

Som vi nämnde i början så går dam ut på att ha så lite poäng som möjligt. Den vanligaste varianten är att både hjärter kung och hjärter dam är värda noll poäng. De resterande kungarna och damerna är värda 13 poäng. Ess är värda 1 poäng, 2:orna är värda 2 poäng och så vidare.

Det är faktiskt inte så viktigt att komma ihåg poängen eftersom det ändå kommer att vara väldigt tydligt vem som har förlorat spelet. Det kan dock vara intressant ifall ni vill se vem som kom på andraplats och tredjeplats. Poängen är också viktiga om det är flera spelare som har kort kvar på handen vid spelets slut. Då måste man räkna ihop poängen för att se vem som faktiskt förlorade.

Spelets mål

Spelets mål är att ha så få poäng som möjligt när spelet är slut. Du ska dessutom undvika att sitta med spader dam på handen eftersom detta kort är värt mest och i princip garanterar en förlust. Man kan också säga att målet med spelet dam är att bli av med sina kort så snabbt som möjligt. 

Vanliga frågor och svar

Vilka variationer finns det av Dam kortspel?

De vanligaste versionerna av kortspelet dam är Musta Majja och originalet. Oavsett vilken variant du kör så går spelet ut på att ha så få poäng som möjligt vid slutet.

Hur många kort används i dam kortspel?

Dam spelas med en vanlig kortlek med 52 kort. Innan ni börjar spela ska jokrarna plockas bort från kortleken.

Vilka kort kan man inte vinna med i dam kortspel?

Du kan inte vinna om du sitter med kortet spader dam när spelet är slut. Du bör därför se till att bli av med detta kort så snabbt som möjligt om du ska ha någon chans att vinna.