Hoppa till innehåll

Spela lottosystem

Spela lottosystem

Ordet lotto härstammar från Italien och italienskan och är sedan 1500-talet ett hasardspel. Deltagarna får ett kort eller bräda med 3 gånger 5 rutor, där talen markeras. Slumpen avgör vilka nummer som vinner. Bingo härstammar från lotto.

Att spela på lottosystem ska däremot inte blandas samma med lotteriliknande spel som tombola. Istället syftar man, idag, på det system där man ska pricka in sju nummer av 35 innan den offentliga landsomfattande dragningen görs för att annonsera lottoresultat. Det vill säga lotto så som det har varit utformat i Sverige sedan 1980-talet.

Spela på lottosystem i Sverige

1980 startade Lotto i Sverige. Initiativtagaren var det svenska statliga monopolbolaget, som då hette Tipstjänst. Idag heter bolaget Svenska Spel och har inte längre monopol på hasardspelmarknaden i Sverige. Från starten gick spelet ut på att pricka in sju nummer av 35. Vinst delades också ut för fem och sex rätta nummer. Efter hand introducerades tilläggsnummer. Joker var med på lottokupongen, men det var ett separat spel.

Efter att Tipstjänst blev till Svenska spel är lotto en produkt där det gäller att pricka in sju nummer av 35. Om man dessutom har minst två rätt på Joker kan man vinna “Drömvinsten”. Ursprungligen hölls en dragning i veckan, varje lördag. Numera sker dragningen på två Lotto-spelplaner i TV4 varje onsdag och lördag.

Vad krävs för att få ett vinnande lottoresultat?

Ett bra lottoresultat ger chansen att vinna högsta vinsten. Sannolikheten att vinna hösta vinsten på lotto enligt 7/35 är 1:6 724 250 per spelad rad. Drömvinsten betyder att du har alla sju rätt på Lottoraden, samt minst två rätt på Jokerraden. Det räcker dock att få sju rätt på Lottoraden. Några vinstgarantier finns aldrig i lotto. Men det går att skapa större chanser till goda lottoresultat – det vill säga vinst. Det kan göras genom att spela lottosystem.

Vad är ett lottosystem?

Systemspel innebär att du spelar Lotto med fler än sju nummer. De extra numren skapar ett system med alla möjliga enkelrader som går att forma av numren i din rad. Systemspel ger dig chans att vinna större när du väl vinner med hjälp av undervinster. Det betyder att du har möjlighet att pricka för fler nummer av de 35 som finns att välja på. Det säger sig självt att du har större chans att vinna. Men det kostar också mer pengar att välja att spela på lottosystem. Det betyder att om du väljer att köra via systemspel ökar du sannolikheten för vinst, men för det får du betala en större insats.

På Svenska Spels Lotto ser dina möjligheter att spela lottosystem ut enligt följande:

  • 8 nummer ger dig 8 olika rader eller radkombinationer. Priset för spel blir 58 kronor.
  • 9 nummer räknas som 36 radkombinationer. Pris för detta är 226 kronor.
  • 10 nummer är lika med 120 radkombinationer och kostar 730 kronor.
  • 11 kronor ger dig 330 radkombinationer vilket leder till en insats av 1990 kronor.
  • 12 nummer ger dig hela 792 radkombinationer och kostar 4762 kronor att spela.

Ökar sannolikheten för bättre lottoresultat

Genom att spela på lotto med ett systemspel ökar man såldes sina chanser att vinna. Men också det potentiella vinstbeloppet går upp. Det går inte att sticka under stol med att flertalet priser i miljonklassen har uppnåtts genom lottdragningar som har spelats med systemspel.

Att man ökar sannolikheten för vinst genom att köra systemspel på lott beror således på att man spelar på fler nummer per rad än vad som är nödvändigt – eller ett minimum. Dessa tilläggsnummer sammanfattas automatiskt av systemet i alla möjliga kombinationer och garanterar också en högre avkastning om du skulle vinna.

Att spela på systemspel är idag mycket enkelt. Inte minst tack vare att det går att göras digitalt.

Lottospelandets historia – utanför Sverige

Lotto började spelas redan på 1500-talet i Italien. Har hade man varje lördag ett lottoliknande spel vid namn il Gioco Del Lotto in Italia. Detta spelas än idag. Under 1700-talets slut spelade även överklassen i Frankrike lotto och under 1800-talet använde Tyskland lotto för att lära barnen skriva och räkna. På andra sidan Atlanten, I USA, blev lotto en del av repertoaren när kasinona kom på 1930-talet. I Sverige lanserades, som redan nämnt, lotto år 1980. Idag kan du spela lotto även online.

Det som inte stämmer kring Lotto

Det finns en rad myter i omlopp kring lottospel och systemspel med lotto. Myterna är ofta sammankopplade med hur man ökar chanserna till vinst. En vanlig missförståelse är att man genom att spela på samma nummer vecka efter vecka ökar chansen till vinst för var vecka som går. Detta stämmer inte. Det är nämligen slumpen som avgör vilka lottnummer som kommer upp vid lotto-dragningen.

Vid varje lottodragning börjar förutsättningarna på noll och det spelar ingen roll om du alltid väljer nya lottnummer eller om du kör på samma – chansen att vinna är ändå alltid den samma.

För att öka chansen till vinst finns bara en enda strategi – systemspel eller att spela på fler lottorader.

En annan vanlig missförståelse eller myt är att de vinnande lottnumren går att förutses med hjälp av datamaskiner och kunniga matematiker. Det stämmer inte heller. Att vinna lotto är en helt slumpartad process. Det intressanta i den här diskussionen är att det ändå finns vissa nummer som överväger på de lottorader som människor eller spelare lämnar in. De allra vanligaste numret att ta med i sin lottorad är till exempel nummer 21. Detta är alltså inte ett nummer som ofta finns med i vinnarraden i en lotto-dragning. Det är helt enkelt “bara” ett nummer som många tror kan ge vinst.

Alternativ till Lotto hos Svenska spel

Det finns många andra typer av lottospel att spela idag än det lotto som Svenska spel har. Utbudet är stort på nätet. Olika lotto med tillhörande systemspel kan exempelvis spelas på Eurojackpott. Här ligger de största systemspelen på 4752 radkombinationer. Två andra är Megamillions och Power Ball. Att spela systemspel på lotta hos Megamillions och Powerball kostar mer än hos Euromillions och Svenska spels version. I gengäld menar dessa aktörer att jackpotten är högre.